Feltöltő: Ica (eredeti recept: Anna)

 

Hozzávalók 2 literhez:limoncello

 

12 db bio citrom (héja nem kezelt)

1 liter 95 %-os alkohol

70 dkg cukor

1 liter víz

 

 

 

 

Elkészítés:

1. Hámozó-késsel csak a citrom sárga héját hámozzuk le, belülről a levet kifacsarjuk.

2. A citrom héját és levét az alkohollal egy befőttes üvegben jól összerázzuk, lezárjuk, és 4 hétig pihentetjük, néha megrázogatjuk.

3. Ha eltelt a 4 hét, akkor a cukrot 1liter vízzel megfőzzük szirupnak (ha szükséges, le kell habozni).

4. A citromos alkoholt hozzászűrjük a cukorhoz, üvegekbe töltjük, lezárjuk. Karácsonykor elővesszük, és hidegen szervírozzuk.

Feltöltő: Anna (eredeti recept: legújabb Eszter barátnőm)

 

Hozzávalók:kifli

5 dl tej

1 evőkanál cukor

5 dkg élesztő

1 kg lisztet

egy evőkanál só

2 tojássárgája

1,5 dl étolaj

 

Olcsó, kiadós és bár macerásnak tűnik, nem csak konyhatündéreknek ajánlott.A Kifli, amely bármikor előállítható. Úgy értem azért állítható elő bármikor, mert minden alkotórésze megtalálható egy átlagos konyhában. Nem kell hozzá semmi extra, ráadásul nagyon olcsó. Sós és édes változatban is készíthető, gyakorlatilag a családom minden tagja szereti, ezért lett a neve: A Kifli.

Elkészítés:

Először 2,5 dl tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatok 5 dkg élesztőt. Amíg készül 1 kg lisztet, bő egy evőkanál sóval elkeverek, aztán hozzáteszek 2 tojássárgáját, 1,5 dl étolajat, az élesztős tejet és még 2,5 dl-t (tehát összesen fél liter tej kell hozzá).Gyorsan összeáll, majd 6 cipót formázok belőle.Begyújtom a sütőt (200-210C°) vékonyra nyújtom a cipót és nyolcadokra vágom. Feltekerem kifliformákra és a sütőlapra készítem. 20 percig még várakoztatom őket, addig a maradék tojásfehérjével megkenem, szezámmaggal, sajttal, durva szemű sóval vagy köménnyel megszórom, és apró kockára vágok 25 dkg margarint. Ezeket rárakosgatom a kiflikre és betolom a sütőbe.

Az édes változata csak annyiban különbözik, hogy lekvárral, mákos, vagy diós töltelékkel együtt tekerem fel a kifliket és durvára vágott dióval szórom meg a tetejét.

Lehet, hogy macerásnak tűnik, de tényleg könnyen nyújtható, haladós, pláne: kiadós.

 

 

Feltöltő: elena (eredeti recept: Anna)

 

Hozzávalók:n_szesz_ly3

13 dkg vaj

17 dkg porcukor

2 tojás

19 dkg liszt

1/2 kiskanál sütőpor

4-5 kanál lekvár (meggy, barack, áfonya, ami van otthon)

11 dkg kristálycukor

 

 

Elkészítés:

 

A vajat habosra kevertem a porcukorral, majd a tojássárgákat egyenként hozzáadom. Jól összekeverem, utána mehet bele a sütőporral elkevert liszt is. Az így kapott könnyű tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe nyomkodom úgy, hogy legyen egy kis pereme is. Ezután a tojásfehérjét felverem kemény habbá, majd jött a kristálycukor. Addig keverem, amíg fényes nem lesz. Ezután a tésztát bőségesen megkenem lekvárral - momentán meggylekvárral - általában fanyar vagy savanykás ízűeket használok, mert azok ellensúlyozzák az édes tojáshabot. Legvégül lazán rákenem a felvert tojásokat és 180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütöm. Miután a sütőből kiveszem, hagyom teljesen kihűlni, majd kockákra vágom. Sütéssel együtt mindössze 45 perc alatt kész van.