Zöldséges-tormás virslileves

 

Feltöltő: Muki (eredeti recept forrása: www.nosalty.hu)

Hozzávalók 4 főre:zoldseges_tormas_virslileves

10 dkg füstölt szalonna
2 ek olaj
1 közepes fej vöröshagyma
3 petrezselyemgyökér
4 közepes sárgarépa
őrölt bors

1,5 dl tejföl
2 ek frissen reszelt torma
1 púpozott ek finomliszt
3 pár virsli
1 csokor petrezselyem

A galuskához:
1 tojás

kb 3 ek finomliszt

 

 

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágjuk és kevés olajon zsírjára sütjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és üvegesre dinszteljük. A sárgarépát és a fehérrépát vékony karikára vágjuk és 4-5 perc alatt megfuttatjuk a hagymás szalonnán. 2 liter vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük és addig főzzük amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A tejfölt simára keverjük a liszttel és a tormával. Egy kevés meleg lével hígítjuk és ezzel behabarjuk a levest. 1-2 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott virslit. A tojásból, a lisztből és a sóból galuskát készítünk és ezt beleszaggatjuk a levesbe. Ha még szükséges vizet önthetünk hozzá. Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk és melegen tálaljuk.

Bolognai penne alla mamma

 

Feltöltő: Chili (eredeti recept forrása: www.receptek.co)

Hozzávalók 4 főre:bolognaipenneallamamma

35 dkg darált sertés- vagy marhahús vagy ezek keveréke,
15 dkg gomba,
1 dl főzőtejszín
25 dkg pennetészta,
5 dl víz,
1 pirított paradicsomkonzerv (40 dkg),
1-2 ek olaj

 

 

Elkészítés:

Az olajon pirítsuk barnára a darált húst. Eközben szeleteljük fel a gombát, ezután adjuk a húshoz, majd pirítsuk még 1-2 percig. Adjuk hozzá a paradicsomkonzervet, öt dl vizet, és a tasak tartalmát. Keverjük el, forraljuk fel, végül adjuk hozzá a száraz pennetésztát. Fedővel lefedve főzzük 15-20 percig, gyakori kevergetés mellett. Tálalás előtt keverjük hozzá a tejszínt.

 

Karfiolsaláta olívával, szárított paradicsommal és koktélrákkal

 

Feltöltő: Chili (eredeti recept forrása: www.kicsivu.hu; Tim Mälzer)

Hozzávalók:karfiolsalata

5 dkg (4-5 db) olajban eltett szárított paradicsom
4 dkg kapribogyó (nálam kimaradt) 
5 dkg magozott zöld olívabogyó 
2 ek. vörösborecet 
4 ek. olívaolaj 
1 marék snidling 
125 g fagyasztott koktélrák 
2 marék apróra vágott saláta vagy salátamix 
1 kisebb karfiol 
só, őrölt bors

 

Elkészítés:

A szárított paradicsomokat lecsöpögtetjük, az olajat egy tálkában felfogjuk. Felaprítjuk az olívabogyókkal és a kapribogyókkal együtt és egy kis tálba tesszük. Egy másik tálkában kikeverjük az ecetet az olívaolajjal és a paradicsom olajával, és a paradicsomos egyvelegre öntjük és összeforgatjuk. 
A karfiolt megtisztítjuk, amennyire lehet, kivágjuk a torzsáját és a karfiolfejre merőlegesen kb. fél centis szeletekre vágjuk. Az így kapott szeletekből is kivágjuk a kemény részeket és forrásban lévő sós vízben kb. 8 percig főzzük. Utána leszűrjük és hideg víz alá tartjuk, így ropogós marad. Szűrőbe téve lecsöpögtetjük. 
A koktélrákokat felengedjük, majd lobogó sós vízbe dobjuk, 1-2 perc után kivesszük, lecsöpögtetjük. Egy teflon serpenyőben kevés olajat melegítünk, rázuttyintjuk a rákokat és aranybarnára pirítjuk őket. 
Egy szép nagy tálon/tányéron elrendezzük a salátamixet (Eisberg-féle zacskós mixet használtam), rárakosgatjuk a karfiolszeleteket, megöntözzük a paradicsomos-olívás öntettel, sózzuk, borsozzuk, kicsit összeforgatjuk, majd a finomra vágott snidlinggel és a koktélrákokkal meghintjük. Langyosan tálaljuk, de kihűlés után is finom. 
Megjegyzés: nem vagyok egy nagy koktélrák- felvásárló, most invesztáltam bele először. Szerintem ki lehet próbálni helyette a pirított húsos szalonnakockákat is.